Kåldolmar

(Holubtsi)

Kåldolmar, eller Holubtsi som de kallas på ukrainska, är en klassisk rätt som finns i många östeuropeiska kök. Dessa smakfulla kålrullar är fyllda med en härlig blandning av kött, ris och kryddor. Efter att de har tillagats i en läcker tomatsås blir de både möra och smakrika. Följ detta enkla recept för att skapa dina egna läckra kåldolmar.

Förberedelse:

1. Koka 1 kopp ris enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan.
2. Ta bort försiktigt de yttre bladen från en stor vitkålshuvud. Koka dem i saltat vatten i ca 5 minuter för att göra dem mjuka och lätta att rulla. Låt dem rinna av och svalna något.

Ingredienser:

– 1 kopp ris
– 1 stort vitkålshuvud
– 1 matsked olivolja
– 1 finhackad lök
– 500 gram köttfärs (t.ex. blandfärs eller fläskfärs)
– Salt och peppar efter smak
– 500 gram passerade tomater
– 1 matsked tomatpuré
– 1 matsked socker
– 1 tesked vinäger

Tillagning:

1. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt 1 matsked olivolja.
2. Tillsätt 1 finhackad lök och stek den tills den blir genomskinlig och lätt gyllenbrun.
3. Lägg till 500 gram köttfärs (t.ex. blandfärs eller fläskfärs) i stekpannan och stek den tills den är genomstekt.
4. Blanda den stekta löken och köttfärsen med det kokta riset i en skål. Krydda med salt, peppar och andra önskade kryddor efter smak.
5. Ta en kålblad i taget och lägg en liten mängd av fyllningen i mitten av bladet. Rulla ihop bladet och vik in sidorna för att försegla fyllningen. Fortsätt med resten av kålbladen och fyllningen.
6. Placera kåldolmarna i en ugnsfast form eller gryta.

Sås:

1. I en separat skål, blanda 500 gram passerade tomater med 1 matsked tomatpuré, 1 matsked socker, 1 tesked vinäger och salt och peppar efter smak.
2. Häll tomatsåsen över kåldolmarna i formen eller grytan.
3. Täck formen eller grytan med folie och baka i ugnen på 180 grader i cirka 1,5 till 2 timmar, eller tills kåldolmarna är genomkokta och smakerna har blandats väl.

Serveringstips:

Traditionellt sett serveras pelmeni med en klick smör och en sked gräddfil. Du kan också servera dem med en sidosallad eller inlagda grönsaker för att balansera smakerna. Om du vill kan du även prova att servera pelmeni med en lätt tomatbaserad sås eller steka dem lätt i smör för att ge dem en knaprig yta. Njut av dessa smakrika och tillfredsställande ryska dumplings!

dela receptet:

Facebook
Twitter
Pinterest

Liknande recept

<br>

BIFF STROGANOFF
Läs mer
En klassisk rätt med mört nötkött i krämig sås, smaksatt med lök, svamp och gräddfil. En komfortmat som får smaklökarna att jubla!
<br>

BIGOS
Läs mer
En härlig polsk jägargryta med saftigt kött, surkål och en mix av smakrika grönsaker. En rustik och smakrik rätt som värmer både kropp och själ!
<br>

BORSJTJ
Läs mer
En traditionell rysk rödbetssoppa fylld med smaker och färg. En varm och härlig soppa som kombinerar rödbetor, kött, grönsaker och en touch av syra.
<br>

CIORBĂ DE BURTĂ
Läs mer
En rumänsk syrlig soppa med oxmage som huvudingrediens. En spännande kombination av kött, grönsaker och örter som skapar en unik smakupplevelse.
<br>

PELMENI
Läs mer
En klassisk rysk rätt med små, läckra degknyten fyllda med smakrik köttfärs. Perfekt att njuta av som förrätt eller huvudrätt, serverade med smält smör och en klick gräddfil.
Föregående
Nästa